A harcművészetek hatásai 5.rész

A Taekwon-do mozgásanyaga mindegyikének megvan a maga célja, szerepe és hatása a test és a szellem formálásának folyamatában, továbbá képesek formálni az egyén és a közösség kapcsolatát is.

Töréstechnikai gyakorlatok (Kyokpa)

Önvédelem (Hosin Sul)

 

Töréstechnikák:

Az életben úgy gondoljuk, hogy ami kemény, erős, az legyőzhetetlen. Ha ez így lenne, akkor sok nagy dolog nem történt volna meg a történelemben. Honnan tudjuk, hogy valami kemény? Úgy gondoljuk, úgy mondják, úgy tudjuk és a többi, tehát mindig a szellemi korlátok alapján reagálunk. Ismerjük a fizika törvényeit, és ismerjük a tudat hatalmát, de mégis félünk áttörni a korlátokon. A félelem legyőzése komoly kihívás az embernek. Aki harcművészetet gyakorol, a tanulás során sok mindent tapasztal. Megtanulja a dolgokat a saját helyükön kezelni, és megtanulja legyőzni az akadályokat. Ennek egyfajta igazolása, demonstrálása magunk és a külvilág felé a Taekwon-do töréstechnikai gyakorlatainak végrehajtása. Itt már olyan szinten kell legyen a technikai és szellemi tudás, és az ebben való hit, hogy ne legyen kérdés a siker. Itt nem lehet tévedni következmények nélkül. A fájdalom és a sérülések a következményei egy rosszul előkészített és kivitelezett törésgyakorlatnak. A töréstechnika helyes végrehajtása megtanít arra, hogy legyőzhető, áttörhető az, amitől féltünk, amit lehetetlennek tartottunk esetleg. De minden akadály csak akkor győzhető le biztonsággal, ha a megfelelő tudás, és hit birtokában vagyunk. Nem elég erősnek lenni, ahogy sokan gondolják, mert mindenkinél van erősebb. A Taekwon-do töréstechnikai repertoárja, az erő- és speciáltörések lehetővé teszik annak megtanulását, hogy az erőt, a sebességet, a technikai tudást, a szellemi felkészültséget, tehát minden összetevőt jól használva áttörjünk az előttünk álló akadályokon és elérjük a célunkat. Ahogy a tanítás mondja: a deszka mögötti hegyeket célozd meg és úgy üss. Nem a deszka a cél, az csak egy akadály. Ez a mentalitás megtanít bennünket arra, hogy a mindennapi életben ne torpanjunk meg az általunk teljesíthetetlennek gondolt feladatok előtt; ha a céljainkat el akarjuk érni, ezeket az akadályokat csak át kell törni, és menni tovább. Vagy ha magasra helyezzük a célt, a nehézségek akkor is legyőzhetőek, csak legyünk még ügyesebbek.

Önvédelem:

A küzdelem egyetlen gyakorlati alkalmazása, az önvédelem. Az önvédelem nem csak a technikák alkalmazásának magasszintű tudását jelenti. Az önvédelem a gondolkodásmódnál, a viselkedésnél, a jellemnél kezdődik. Annak tudása, hogy képesek vahyunk megvédeni magunkat, már ad egy egészséges önbizalmat egy kiállást. Ez a kiállás sokszor elég, hogy a támadást, a harcot megakadályozza. A támadó az áldozatot keresi. A harcművészetek gyakorlók a megszerzett tapasztalat és az említett önbizalom birtoklása miatt nem áldozatként viselkednek. Ez képes elriasztani és visszatatani a támadókat. Az igazi önvédelem az, ha nem kell használnunk a technikai tudásunkat, arra ott vannak a versenyek és bemutatók.

Nem az ellenfél megsemmisítése a cél, hanem jobbnak lenni nála! Ez a társadalmi életben, a mindennapi emberi kapcsolatokra is igaz kell, hogy legyen. A Taekwon-do, Hapkido oktatása során soha sem feledhetjük azt, hogy amit mondunk, amit mutatunk, amit teszünk és tanítunk, annak hatása van a tanítványainkon keresztül az egész közösségre. A tanítványaink szüleiken, barátaikon, társaikon keresztül továbbvihetik és tovább is viszik, amit a harcművészettől kapnak. Nem mindegy, mit osztanak meg a közösségi médiákban. Ez nagy lehetőség és nagy felelősség, élünk kell vele, de bölcsen és maximális tisztelettel!

 

(Illés Csaba 2013 ©)

Vélemény, hozzászólás?