Moodowon filozófia

A Moodowon Magyarország, mint egy közösség, a magyarországi koreai harcművészetek, az ITF Taekwon-do, WTF Taekwon-do, Hapkido, Tang Soo Do, TeukGong Moosool művelői számára, 2011-ben jött létre. Célja a koreai és egyéb eredetű küzdősportok összefogása, ám nem hierarchikus, hanem szociális módon. Az együttműködés főként az említett harcművészeteket rekreációs és szabadidősportként űző klubok önszerveződésével kezdődött. Mára azonban már több, versenyre koncentráló egyesület, klub, dojang is a szervezet része. A közösség „Moodowon Magyarország Baráti Köre” néven mára már 7 országból tud több száz tagot és barátot a soraiban.

A szociális jelleg megőrzése mindenek előtti szempont, ezért azokat a pontokat keressük, ahol hasonlítunk egymásra, vagy ugyanazt akarjuk, és nem a különbözőségekkel foglalkozunk. Így fenntartható az együttműködés. A közös sportesemények, szemináriumok és edzőtáborok megrendezésénél a fő összekötő erő az egymástól való tanulás iránti vágy. A közös nyelv az önvédelem és a lágyabb, meditatívabb jellegű technikák gyakorlása és integrálódása a saját edzésmódszerekbe. Ettől függetlenül minden tagszervezet a saját stílusának szövetségi versenyein és sportéletében aktívan részt vesz. Napjainkban már évente két nyári, 4-6 napos tematikus edzőtábort, 2-4 alkalommal szemináriumot és egynapos, úgynevezett „Legyünk együtt” napot rendezünk a tagjaink és nemzetközi barátaink számára.

A Moodowon Magyarország szervezete kiemelten fontosnak tartja az egészséges életmódra nevelés programja mellett, a keleti harcművészetek, kifejezetten a koreai kemény, és lágy mozgáskultúrák elterjesztését, mint rekreációs, szabadidős tevékenységet a lakosság egésze számára. Fontosnak tartjuk, hogy minden korosztály, minden nem megtalálja a számára űzhető mozgásformákat, abban az esetben is, ha az illető érdeklődése az egyébként verseny centrikus harcművészetek irányába mutat, de nem akar, vagy nem tud sem amatőr, sem hivatásos versenyzővé válni. Kiemelt szerepet tulajdonítunk a közösség építésének, és a közösségen keresztül az egyén nevelésének, ami ezen mozgásművészetek segítségével, jelentős hatást gyakorolhat a társadalom egészére is. Különösen fontos a lelkileg és testileg egyaránt egészséges egyénekből álló társadalom megteremtése és emellett a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élők integrálása a sportéletbe. Fontos megteremteni az elfogadásra és az egymás segítésére épülő szabadidős sportközösségeket. A re-integrációra is fokozott figyelmet kell fordítanunk. A társadalomba vissza vezető úton komoly segítség lehet az ilyen közösségek támogatása. A harcművészetek szabadidősportként történő űzése jelentősebben fejleszti az egészséges önbizalmat, továbbá magabiztosságot és erőteljes hatást gyakorolhat a közösségtudatra is. Ezek megléte már önmagában is komoly önvédelmet jelent, hiszen a magukat gyengének és egyedülinek érzők többször válnak áldozatokká, mint a valahová tartozó, önbizalmat kisugárzó emberek. Ezért a legfontosabb célunk az önvédelem ezen lágyabb, ám hasznos formájának megtanítása egy érdekes és egészséges szabadidős sporttevékenységen keresztül minél több ember számára. Ezeket figyelembe véve a közösségünket tovább kell fejlesztenünk és egy magasabb szerveződési szintre kell emelni, és saját programok mentén végezni a tevékenységünket.

(Illés Csaba 2013 ©)

Vélemény, hozzászólás?