A harcművészetek hatásai 1. rész

A Taekwon-do hatása az egyénre és a közösségre.

 

 

 

 

 

A harcművészeteket már több száz éve űzik a Távol-Keleten, de a nyugati világban csak az utóbbi évtizedekben. A globalizációval a harcművészet filmek és videojátékok formájában egyre inkább a kultúra részévé vált, és ma többen gyakorolják, mint valaha. Emiatt fontos formálója lehet az egyén és a társadalom életminőségének. Ezt a szerepét kell megismernünk, elemeznünk és felhasználnunk a tudatos változtatásra.

A mai társadalomban mind az egyén, mind a közösség fogalma és szerepe jelentősen megváltozott, így még nagyobb jelentősége van az olyan tevékenységeknek, amik hatást gyakorolhatnak ezekre. Szinte minden sportnak van ilyen tulajdonsága, de a keleti harcművészetek, különösen a Taekwon-do kiemelkedően széles eszköztárral bír.

Ami a Taekwon-do alapvető eszköze és előnye, hogy minden korosztály a gyermektől az idősig, nők és férfiak egyaránt, és akár fogyatékkal élők is együtt gyakorolhatják. A rekreációtól az élsportig lehetőséget nyújt a mozogni vágyóknak. Ezekre alapozva az egyéni nevelésen keresztül széles néprétegekre tud hatást gyakorolni. A cél, hogy a gyakorlatok során elsajátított életfelfogást és képességeket felhasználják és alkalmazzák a tanulók az edzőtermen kívül is, hogy értékes életet élve egészségesebbek és sikeresebbek legyenek. Továbbá a közösség erejét és hasznosságát is megtanulják értékelni és tisztelni.

A két fő pillér, amit a Taekwon-do gyakorlásakor felépítünk:

  1. Az egészség megőrzése, és az egészséges életmód:

A Taekwon-do egyik legnagyobb előnye a szigorú és széleskörű, összetett testmozgás. A rendszeres mozgás segít a fejlődésben, és ahogy idősebbek leszünk, egyre fontosabb, hogy az aktivitásunkat fenntartsuk. Az elhízás minden idők legnagyobb fokát érte el, és nem látszik ennek a folyamatnak a lassulása. Ez okozhatja a legtöbb olyan krónikus betegséget, mint a cukorbetegség, keringési problémák, mozgásszervi panaszok. A Taekwon-do segít a helyes testsúly fenntartásában, és az izomzat, a helyes testtartás, az egyensúly fejlesztésével is hosszútávú hatást gyakorol az egészségre és az életminőségre, amely a gyermekek esetében különösen fontos.

  1. A mentális egészség megőrzése, és a mentális fejlődés:

A mentális egészség fontosságát a keleti gyógyászatban is megismerhettük. Minden gyógyítás és az egészség alapja az emberi tudat. Leginkább a lelki kiegyensúlyozatlanság és a stressz a felelős a legtöbb betegség kialakulásáért. Ezért fontos, hogy a test mellett a szellem is megfelelő edzésben vegyen részt, és egészséges legyen. Az tény, hogy a rendszeres testmozgás javíthatja a mentális képességeket. A Taekwon-do esetében a gyakorlatok sokszínűsége és komplexitása, például a formagyakorlatok esetében gondolkodásra sarkall, így az agy is állandó edzésben van. Továbbá az a gondolat, hogy valami jót teszünk a saját testünkkel, egy neuro-kémiai folyamatot indít el, és az endorfint termel, ami által jól érezzük magunkat. Ezért van az, hogy szívesen járnak edzésre a Taekwon-do tanulók. A jó hangulat energiával tölt el, ami egyrészt a szellemi fejlődésben nagy segítség a fiatalok számára, az idősebbeknek pedig a szellemi frissesség megőrzéséhez nyújt támogatást. Így nem hagy teret a pszihoszomatikus és pszihoszociális betegségeknek, mint depresszió, félelem stb.

A Taekwon-do eszmeisége, mozgásanyaga és történelmi, kulturális háttere lehetővé teszi, hogy sikeresen alkalmazzuk a személyiség szellemi és fizikai formálására. Habár a keleti harcművészetek táptalaját adó Buddhizmust nehéz teljesen elfogadtatni a nyugati társadalmakkal, annak lényegét be kell építsük a küzdősportunk oktatási módszereibe. A mi társadalmi rendszerünk által is elfogadott erkölcsi alapelveknek azonban teljességgel megfelelnek a modern Taekwon-do ősi értékrendszerre épülő tanításai. A mozgáskultúra iránti igényt magas fokon elégíti ki a logikus és összetett, mindenki számára kihívást és fejlődési lehetőséget kínáló technikai repertoár. Nézzük meg hát az egyes tanok és mozgásanyagok hatását, céljait és működését.

…. folytatjuk!

 

(Illés Csaba 2013 ©)

Vélemény, hozzászólás?