A harcművészetek hatásai 4. rész

A Taekwon-do mozgásanyaga mindegyikének megvan a maga célja, szerepe és hatása a test és a szellem formálásának folyamatában, továbbá képesek formálni az egyén és a közösség kapcsolatát is.

Formai küzdelmek (Yaksok Matsuki/ Kyorugi)

Szabad küzdelem (Chajoo Matsuki/Kyorugi)

 

Formai küzdelem:

Az állatvilágban is megfigyelhető, hogy a kölykök az idősebbek vagy szülők felügyeletével gyakorolják a vadászatot, az igazi küzdelmet. A gyermekeink is birkóznak, eljátsszák a harcokat, amiket látnak. Ezek sokszor nem is tényleges ember-ember elleni küzdelmek, inkább az életben látott napi csaták elpróbálásai. A még nem igazi, de tényleges partnerrel, (nem mondhatjuk, hogy ellenfél) elvégzett szimuláció segít megszokni az eddig még csak egyedül, vagy formába foglalva közösen gyakorolt technikák valódi működését. Kockázat nélkül kipróbálható a technika a valóságban is. Ez abban segíthet, hogy megtanuljuk az éles helyzetek előtt alkalmazni és korrigálni a technikáinkat, és az azonnali visszacsatolással lehetővé teszi a tökéletesítést. A formai küzdelem a gondolkodásban a modellezés szükségességét erősíti, miszerint tetteink lehetséges következményeit előre átgondolva, kipróbálva, képesek legyünk azon változtatni a hatékonyság érdekében, még a végrehajtás előtt.

Küzdelem, szabad küzdelem:

A legmagasabb szintű próbája a megszerzett tudásnak, értve ezalatt mind a technikai, mind a szellemi felkészültséget. Ez a tényleges harc, a tudás próbája. A modern harcművészetekben ez szabályok közötti megmérkőzésben nyilvánul meg, míg a régi időkben akár az életben maradás múlhatott rajta. Ez utóbbit figyelembe véve érthető az az elv is, miszerint egy bizonyos technikai tudás és rutin megszerzése előtt nem szabad a küzdelmet engedélyezni a tanulók számára. A megfelelő tapasztalat és tudás hiányában könnyen vesztessé válhatunk. A Taekwon-do küzdelmi oktatása nem csak a harc tényleges folyamatára koncentrál. Mivel a Taekwon-do harcművészet, annak szellemi hátterére különös hangsúlyt kell fektetnünk. A küzdelem is, mint minden kihívás, nagyban függ a mentális állapottól. A küzdelem, maga az élet. A mindennapi tevékenységek során a feladatok megoldásában igen nagy segítséget nyújt az a rutin és szellemi kondíció, amit a harcművészetektől kapunk. A küzdelmek során használt védőfelszerelés mind saját, mind a másik fél védelmét szolgálja. Ez is segít abban, hogy ne feledjük, nem ellenségek, csak ellenfelek állnak szemben a küzdőtéren.

…. folytatjuk!

 

(Illés Csaba 2013 ©)

Vélemény, hozzászólás?